s.m. 29.08.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Proszę o kontakt osoby, które budują lub myślą o budowie tego pięknego domku z pracowni mgprojekt (NOWOŚĆ)Pozostałe osoby proszę o komentarz nt. tego projektu ( czy Wam też się podoba ) i czy ma jakieś ukryte niedociągnięcia , których nie zauważam.Z góry dziękuję za wszelkie komentarze http://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja2/maja2.html#rzutyhttp://www.wlasny-dom.pl/materialy/INTERNET_1978/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 31.08.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam, planujemy zakupić projekt Maja z pracowni MG Projekt. Jesteśmy prawie zdecydowani na MAJĘ z podwójnym garażem. Jak wybieralismy projekty nie było jeszcze MAJI II. Wczoraj porównałam projekty i różnią się, oczywiście oprócz garażu, układem pomieszczeń na poddaszu. Wcześniej zastanawialismy sie jeszcze nad Hornówkiem i Faworytem z tej samej pracownii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 31.08.2006 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Czy HANPIO oraz inni inwestorzy mogliby powiedzieć coś o rzutach tego projektu, czy macie na pierwszy rzut oka jakieś zastrzeżenia. Ja od początku szukałem projektu z 2 garażami i ten wydaje mi się idealny (układ pomieszczeń + dach nad dużym garażem nie jest jak "stodoła"Czy układ poddasza z Maji I wydaje Wam się korzystniejszy ( mniej sypialni + większa łazienka ). http://www.mgprojekt.com.pl/domki/maja/maja.html#rzuty W biurze mg powiedzieli, że projekt MAJA 2 (podwójny garaż) ma powodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 01.09.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Nam zależy na dużej łazience, właściwie ma być to pokój kąpielowy, bo chcemy tam również mieć saunę ( to takie marzenie mojego męża- jedno z wielu). Musimy mieć również garderobę, a w Maji II jej nie ma. Jeżeli chodzi o układ pomieszczeń to myśleliśmy, aby zmienić położenie ścianki między garderobą a łazienką, aby nie było takiego wąskiego gardła w garderobie, a przy okazji powiększylibyśmy trochę łazienkę ( tą powierzchnię ze skosami zawsze można tam jakoś wykorzystać). Znajomy architekt radził nam, aby podnieść ściankę kolankową, ale nie jestem przekonana czy nie zaburzy nam to bryły domu. A z jakiego materiału planujecie budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 01.09.2006 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale ja również marzę o saunie. Pytałem architekta Pana Gąsiorowskiego (mg) czy nie dało by radę na górze wstawić saunę ( pomieszczenie strych/rekreacja ). On też to miejsce widziałby, tylko ja wolałbym, aby sauna nie była schowana „gdzieś tam” na strychu ( skosy itd. ) tylko umiejętnie wyeksponowana w dobrym miejscu (łatwo dostępnym) -dużej łazience (pokój kąpielowy). Dlatego też się zastanawiam jak tę górę przerobić.Co do układu na górze to nie potrzebuję tyle pokoi (3 to jest max) i dlatego też chciałby coś zmienić doprowadzając tak jak Ty to zdobycia większej powierzchni łazienki aby wstawić saunę - średnią 175x 200cm. Ja planuję rozpocząć pracę wiosną 2007 na razie sprawy papierkowe. Jeśli chodzi o materiał Max lub bloczek komórkowy, gdyż niedaleko nas około 30 km jest jedna z fabryk, która go produkuje ( w Żelisławicach ).Jak będziesz jeszcze miała jakieś pomysły na zmianę góry to czekam na informację, ja też będę kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 06.09.2006 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Proszę o wypowiedzenie się nt. wspomnianego projektu, nie wierzę, że niepodoba się on nikomu poza HANPIOCzy doświadczeni inwestorzy mogliby coś powiedzieć coś o kosztach ( niższe cenowo materiały). Budowanajprawdopodobniej z MAX lub BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 18.09.2006 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Nadal proszę o komentarze do wspomnianego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 19.09.2006 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Czyżby tylko nam podobał sie ten projekt? Bo nikt więcej nie odpowiada na Twoje prośby. My poprosiliśmy już o wstępne wyceny budowy ( stan surowy otwarty). Chcielibyśmy jescze w tym roku postawić fundamenty. A jak to wygląda u Ciebie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowala 19.09.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Nadal proszę o komentarze do wspomnianego projektu. Hej! Ja rowniez rozwazam zakup projektu Maja II. Wczesniej szukalam jakichkolwiek opinii o tym projekcie na forum, ale dopiero dzisiaj cos znalazlam . Projekt bardzo ok, mam tylko male zastrzezenia do poddasza: brak dodatkowej lazienki w sypialni rodzicow. Rozmawialam rowniez z arch. na ten temat i jest mozliwosc przerobienia scianek dzialowych tak, aby umiescic tam jeszcze jedna lazienke. Pomysl juz mam. Pracownia wydaje zgode na takie przerobki bezplatnie. Teraz mocno sie zastanawiamy nad kupnem tego projektu, wiec wszelkie uwagi na jego temat mile widziane Kowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 19.09.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam, Jestem kolejną osobą, która poważnie rozważa zakup projektu Maja 2 (rozważam jeszcze Virgo 2, Dom pod Sekwoją i Dom w Orlikach 2). Moje uwagi są takie: - trochę martwi mnie linia w projekcie pokazująca zakres wysokości 180cm na piętrze - mam ponad 180cm i w wiele miejsc się nie zmieszczę (a nie chciałbym podnosić ścianki kolankowej), - zamiast 2 pokoi od strony balkonu od ogrodu, chciałbym zrobić jeden większy z dodatkową łazienką i garderobą (być może powiększajac także pokój od drugiego balkonu), - od frontu zaadaptowałbym rozwiązanie z projektu Maja, czyli bez balkonu, - myślę także o likwidacji balkonu i lukarny nad wykuszem nad kuchnią, - z części strychu chciałbym zrobić małą suszarnię (przy łazience, być może nawet z wejściem z łazienki). Na ile szacujecie koszt stanu surowego zamkniętego? Macie już jakieś wyceny? Pozdrawiam, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 20.09.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Miło mi napisać witajcie!Fajnie, że znalazły sie jescze inne osoby, którym podoba się ten projekt. My mamy wycenę stanu surowego otwartego ok. 110 500 to najtańsza wersja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 20.09.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Tak przeglądam projekty i zobaczcie - Maja 2 i Dom w orlikach 2 wydają się być bliźniacze : - kominy w tych samych miejscach, - przebieg dachu identyczny, - lukarny w tych samych miejscach, - podobne wejście, - podoba część od ogrodu, - podobne wymiary. http://img91.imageshack.us/img91/1138/porownaniexp7.jpg Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 22.09.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Zapomniałam dodać, że ta wycena nie obejmuje dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwier 23.09.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Projekt Maja 2 jest bardzo ładny i funkcjonalny, jedynym minusem to koszty budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s.m. 23.09.2006 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Witam cieszę się, że wątek ruszył, analizując projekty z zewnątrz to faktycznie MAJA 2 podobna jest do wspomnianego przez TS 147 projektu, ale biorąc pod uwagę rzut wewnątrz to bardziej mi on przypomina Dom w nagietkach http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f019a224d0a1 Ja podobnie jak TS147 myślę o likwidacji balkonu i lukarny nad kuchnią (mniejsze koszty ). Czekam na pozwolenie na budowę a w między czasie porównuję koszty budowy domów o podobnym metrażu, powierzchni dachu a także rozglądam się budowlańcami. Jak będę miał już wstępne szacunkowe kosztorysy to porównam je z przedstawionym przez HANPIO jestem ciekaw jakie będą różnice, aha HANPIO twoja wycena jest bez dachu ale czy się orientujesz ile ona będzie wynosić? I czy masz już konkretny plan zmian na poddaszu i w którym miejscu planujesz umieścić saunę. Ciekawe jaki będzie całkowity koszt budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 26.09.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Myślicie, że Maja 2 może mieć podobne błędy w projekcie co Agnieszka i Faworyt tej samej pracowni? Ciekawe czy robiąc adaptację projektu, można część rozwiazań zaczerpnąć z poprzedniej Mai (pewnie tak, bo konstrukcyjnie sa chyba identyczne?)? Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HANPIO 27.09.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Podgladając wątek o Faworycie zauważyłam, że skorygowano błąd konstrukcyjny. Mam nadzieję, że w Maji już nie popełnili takiego błędu, a jesli popełnili to go skorygowali. My myślimy o Maji I z podwójnym garażem ( bardziej odpowiada nam układ pomieszczeń na górze oraz elewacja z przodu). Czy ktoś ma już jakieś wyceny? Na ile planujecie koszt całej inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 27.09.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Mam kolejne pytanie. Jeśli zdecyduję się na Maję 2, to chciałbym zmienić trochę wejscie. Albo na to z Mai 1, albo z Domu pod Orlikami 2. Myślicie, że byłby to problem, czy też w trakcie adaptacji projektu można to spokojnie zrobić? http://img137.imageshack.us/img137/3789/front2ix0.jpg Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 02.10.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam forumowiczów, projekt maja2 również mnie przypadł do gustu. Niestety zawiera on błędy w opisie (np. nie rozumiem jak wyliczono powierzchnię użytkową = 176m2). Kosztorys też budzi wiele zastrzeżeń (np. opis podaje powierzchnię dachu=307m2, natomiast w kosztorysie pojawia sie 341m2). Może ktoś porówna ten projekt do 'Faworyta' tej samej pracowni (kosztowo)? Wydaje mi się, ze ten drugi jest bardziej popularny wśród budujących - siłą rzeczy posiada bardziej dopracowaną dokumentację/kosztorys. W każdym bądź razę uważam, że warto podtrzymać wątek bo domek interesujacy Pozdrawiam. ps. mnie osobiście bardziej odpowiada układ poddasza z projektu Maja1 (za wyjątkiem łazienki i strychu). Wygląd - chyba jednak Maja2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 02.10.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Ja buduję Agnieszke i też są same rozbieżności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts